Uw medewerker voelt zich niet zo lekker en bespreekt dit met u. Jullie besluiten samen dat psychologische hulp misschien kan helpen. U meldt de medewerker aan bij Mijn Bedrijfszorg. Na toestemming neemt de zorgverlener contact op met uw medewerker. De zorgverlener legt uit dat een deel van de kosten door de zorgverzekering worden vergoed. Eerst wordt er een screening gedaan om te kijken welke zorg nodig is. Als er een diagnose wordt gesteld, vraagt de zorgverlener toestemming om de factuur te sturen. Als het verplichte eigen risico van € 385 nog niet is verbruikt, betaalt uw medewerker dat bedrag zelf. Bij een vrijwillig eigen risico komen die kosten er ook bij. De rest van de behandeling wordt door de werkgever betaald. Is er geen DSM-diagnose? Dan valt de zorg niet onder de basisverzekering en betaalt de werkgever alle kosten. Uw medewerker betaalt in dat geval geen eigen risico.
Uw medewerker heeft arbeidsfysiotherapie nodig en is aangemeld bij Mijn Bedrijfszorg. De zorgverlener vraagt of uw medewerker akkoord gaat met ‘ontdubbelen’. Maar wat betekent dit precies?
Uw medewerker heeft in dit voorbeeld een aanvullende verzekering voor fysiotherapie, met een dekking van 4 behandelingen. Als uw medewerker akkoord gaat, worden eerst deze 4 behandelingen vanuit het aanvullende pakket van de medewerker vergoed.
Stel dat uw medewerker in totaal 10 behandelingen nodig heeft. Na de eerste 4 behandelingen uit de aanvullende verzekering, blijven er nog 6 behandelingen over. Deze overige behandelingen worden door u als werkgever betaald. Als uw medewerker geen aanvullende verzekering heeft, kan er niet ontdubbeld worden.
Niet alle interventies kunnen worden ontdubbeld. Dit kan alleen als de zorg onder de basisverzekering of aanvullende verzekering valt. Bij een aantal interventies van Mijn Bedrijfszorg is ontdubbelen mogelijk. We zetten ze voor u op een rij.
Kampt een medewerker met depressie, angst, paniek of posttraumatische stress? Dan is Korte psychologische zorg (generalistische basis GGZ) de weg naar herstel.
Kampt een medewerker met complexe problematiek of multiple diagnosen/ stoornissen waarvoor behandelsessies over een lange periode nodig zijn?
Welke stopmotivatie een rokende medewerker ook heeft, stoppen is écht een uitdaging. Laat uw medewerker daarom de weg naar een rookvrij leven bewandelen, samen met een ervaren coach.
Kampt uw medewerker met diabetes type 2? Met de intensieve leefstijlbehandeling Keer Diabetes2 werkt uw medewerker actief aan een nieuwe leefstijl.
Multidisciplinaire Medisch Specialistische (Arbeids)revalidatie is bedoeld voor werknemers die gedurende langere tijd last hebben van (pijn)klachten en daardoor zijn uitgeschakeld in het arbeidsproces.
Uit de aanvullende verzekering kan er ontdubbeld worden op:
Kampt uw medewerker met fysieke klachten, bijvoorbeeld in de rug, schouders of ledematen? Arbeidsfysiotherapie geeft inzicht in de fysieke problemen in relatie tot het werk.
Het PMO wordt uitgevoerd met de Persoonlijke Gezondheidscheck van kennisinstituut &niped. Hiermee voldoet u aan de wettelijk verplichting voor het aanbieden van een PMO.