Wanneer er (het vermoeden van) alcohol- of drugsproblematiek wordt vastgesteld gaat de medewerker van Be-Responsible in gesprek met de betreffende medewerker. Dit om bewustzijn te vergroten en de mate van problematiek vast te stellen.
In telefonisch overleg wordt de casus besproken en afgestemd wat de juiste strategie is om tot het beste resultaat te komen. Meestal betekent dit dat zij op locatie langskomen en een voorgesprek hebben. Daarna spreken ze met de betreffende medewerker. De insteek is altijd zorg en kennis overdragen. Na afloop volgt het 3-gesprek met de leidinggevende/opdrachtgever. In dit gesprek wordt eerst benoemd wat besproken is en tot welke inzichten en afspraken ze zijn gekomen. Het thema ligt op tafel en de wederzijdse verwachtingen en de te nemen vervolgstappen worden besproken. Be-Responsible maakt een verslag van het gesprek ten behoeve van het dossier.
Als de medewerker hulp bereid is, dus specialistische zorg accepteert voor zijn doserings- of verslavingsprobleem, dan koppelt Be-Responsible de medewerker aan passende GGZ zorg. Be-Responsible volgt dit proces tot het hulptraject is gestart. De werkgever wordt op de hoogte gehouden van de acties en resultaten.
De leidinggevende, HR/P&O professional, bedrijfsarts, verzuim- of casemanager verwijst de medewerker met (vermoedelijk) alcohol-, drugs-, game- of gokproblematiek. Als er opvolgend specialistische GGZ zorg nodig is, dan is een verwijzing via de huisarts verplicht.
Wanneer er uit het ondersteunend interventiegesprek een actieve hulpvraag komt, koppelt Be-Responsible de medewerker aan snelle en specialistische GGZ zorg. In Nederland is uitstekende professionele hulp beschikbaar die gebruikers helpen hun doserings- of afhankelijkheidsprobleem op te lossen. Helaas zijn er flinke wachtlijsten. Via Be-Responsible gaat het sneller. Binnen enkele weken kunnen ze dankzij hun netwerk de juiste GGZ zorg voor de medewerker organiseren: of dat nu ambulant, per dagdeel, klinisch of online is.
Deze video is alleen af te spelen als de tracking-cookies op onze website geaccepteerd zijn.
Het ondersteunend interventie gesprek wordt verzorgd door een gecertificeerde ervaringsdeskundige interventionist van Be-Responsible met een afgeronde opleiding tot Alcohol- en drugsinterventionist van Elsden Training. Elsden Training is hierin de unieke opleider in Nederland, CRKBO geregistreerd en lid van het NRTO.
De kosten van Be-Responsible zijn gesplitst in twee delen: Een ondersteuningsgesprek kost € 650 en de begeleiding naar passende GGZ zorg kost € 500. (excl. reiskosten)
Heb jij als leidinggevende, HR of Arboprofessional een lastige individuele casus van een medewerker die (vermoedelijk) problemen heeft met alcohol, drugs, medicijnen, gamen of gokken? Overleg hierover met een expert. Boek hier uw 15 minuten adviesgesprek.
Een medewerker kan dan zelf rechtstreeks, zonder tussenkomst van een leidinggevende, anoniem in contact komen met een ervaringsdeskundige voor informatie, advies en begeleiding naar hulp. Als werkgever neem je een abonnement en wordt je geholpen met communicatie over alcohol en drugs en hebben jouw medewerkers anoniem toegang tot hulp. AnoniemeZorg is een initiatief van Be-Responsible. Dit valt niet onder deze interventie. Kijk hier voor meer informatie.